NASTAVLJEN TREND RASTA CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

image
17.01.2022.

Da se tržište nekretnina u našoj zemlji ne smiruje potvrđuje i podatak da je u prvoj polovini prošle godine promet bio jednak ukupnom prometu u celoj 2017. godini kada je iznosio 2.9 milijardi evra.

 

Cene nekretnina beleže rast u čitavom svetu, kao posledica korona virusa i sigurnosti ulaganja viška novčanih sredstava u sigurne tokove.

 

U Evropskoj uniji, tokom drugog kvartala 2021. godine, cene nekretnina porasle su za 7.3% međugodišnje. Ova stopa rasta je ubedljivo najviša u poslednjih 10 godina. Ovako visoke stope rasta cena nekretnina poslednji put su zabeležene pre svetske ekonomske krize 2008. godine.

 

U našoj zemlji, u prvoj polovini 2021. godine cene kvadrata u novogradnji porasla je za 9%. Posledica visokog rasta cena kvadrata, pored korona virusa, jesu bolji uslovi kreditiranja kao što su niža referentna kamatna stopa, niže bankarske kamatne stope, labavljenje uslova za dobijanje stambenog kredita.

 

I dalje na čelu po stopi rasta cena kvadrata i prometa jeste grad Beograd. Primetan je rast učešća stambenih kredita u ukupnoj količini novca potrošenog na kupovinu stanova u Beogradu. Na osnovu uporedne analize sa sličnim gradovima u svetu može se oceniti da je cena stambenog prostora u Beogradu precenjena, i u pogledu uslova života zbog veoma lošeg kvaliteta vazduha, stanja infrastrukture… i u pogledu odnosa cena nekretnine i prosečne zarade u Beogradu. Pored ovih faktora, na rast cena nekretnina uticao je i porast realnih plata i zarada u evrima - smatra Radivojević.

 

Dodaje da treba imati u vidu da je rast plata u uslovima niske inflacije predstavljao verovatno značajan faktor poskupljenja nekretnina, ali da rast inflacije, koji je osetan, polako smanjuje deo raspoložive zarade građana za planiranu štednju za kupovinu stana i, ili otplatu stambenih kredita. Rast inflacije će tako uticati negativno na dalji rast cena nekretnina, u kojoj meri, nije moguće trenutno oceniti.

- Kretanje cena na tržištu nekretnina u Srbiji najčešće se posmatra, opravdano ili ne, kroz kretanje cena na tržištu Beograda. Više od 50 odsto vrednosti novca potrošenog na nekretnine u Srbiji odnosi se na Beograd, gde je ujedno i najveći broj prodatih nekretnina tokom godine. Kretanje na tržištu nekretnina u glavnom gradu možemo posmatrati isključivo na osnovu kretanja cena novoizgrađenih stanova, usled činjenice da zvanična statistika ne objavljuje prosečnu cenu stanova starogradnje u Beogradu. Prema podacima RGZ-a, za svega šest meseci 2021. prosečna cena stanova novogradnje na teritoriji Beograda porasla je za 9 odsto u odnosu na prosek 2020. Ukoliko posmatramo međugodišnju stopu rasta u junu 2021. ovaj rast je čak i veći i iznosi 11,6 odsto. Ovi podaci ukazuju na ono što je u javnosti uveliko poznato, novoizgrađeni stanovi u glavnom gradu nezaustavljivo poskupljuju iz godine u godinu - napominje Radivojević.

 

Kretanje cena na tržištu nekretnina generalno prati trend privrednog rasta i uslova na tržištu bankarskih kredita. Koliko je značajan uticaj niskih kamatnih stopa na rast tražnje za stanovima, ukazuje i podatak da je učešće stambenih kredita u kupovini stanova na kraju 2019. godine u Srbiji iznosilo 29 odsto. U prvoj polovini 2021. iznosi 37, a u Beogradu čak 39 odsto.

 

Izvor: nekretnine.rs