CENE NEKRETNINA NASTAVLJAJU DA RASTU

image
27.10.2021.

 

Cena kvadrata je skočila kako u Beogradu, tako i u ostatku države. Iako je cena po kvadratu i dalje ubedljivo najviša u Beogradu, postoji još jedan grad koji beleži nove rekorde u ceni nekretnina - Kragujevac

 

U kvartalu od Juna do Septembra 2021. godine, najskuplji prometovan stan jeste u Beogradu na vodi i toza neverovatnih 9.245 EUR po kvadratnom metru. Međutim, ne beleži samo novogradnja rast prosečnih cena usled rasta cena građevinskog materijala, nego je u stopu prati i starogradnja. 

 

Prema najnovijem izveštaju RGZ-a o tržištu nekretnina zabeležen je neverovatan rast u broju zaključenih kupoprodajnih Ugovora i količini novca koji se našao na ovom tržištu. Prema izveštaju procečna cena kvadrata stana porasla je između 6 i 29 posto u odnosu na period pre dve godine. Najveće poskupljenje u ovom periodu zabeleženo je, sasvim očekivano, na tržištu nekretnina Beograda i to za 19 posto. 

 
U ostalim većim gradovima Srbije zabeležen je vidljiv rast prosečne cene kvadrata, te tako je cena stana u Novom Sadu porasla između 19 i 23 posto, zavisno od lokacije, u Nišu je novogradnja poskupela za 25 posto, dok je starogradnja zabeležila rast od 27 posto u Nišu. Najveće iznenađenje iz kvartala u kvartal je grad Kragujevac, koji ove godine oporavlja tržište nekretnina i beleži značajne poraste u ceni stanova. 
 

U Kragujevcu je cena stana u starogradnji bio skuplji za 14% u odnosu na isti period 2019. godine, dok je cena u novogradnji porasla za 6 posto. Procečna cena kvadrata, u trećem kvartalu, u novogradnji iznosila je u ovom periodu 1057 evra, a u starogradnji 820 evra. 

 

 

Izvor: blic.rs/biznis