Da li će cena kvadrata pojeftiniti u bližoj budućnosti?

image
14.07.2021.

Mnogo je faktora koji utiču na rast cena - niske kamate na stambene kredite, manjak investicionih prilika i pokušaja građana da kupovinom nekretnine očuvaju vrednost devizne štednje, do neuravnoteženog odnosa ponude i tražnje.

Prema podacima sajta nekretnine.rs, cene kvadrata konstantno rastu u Beogradu, a rast je moguće pratiti iz meseca u mesec, a primećuju ih i potencijalni kupci bez ikakvih poteškoća i potreba za dubljim istraživanjem tržišta. Prosečna cena dostigla je u prestonici 2.000 evra po kvadratu, u Kragujevcu je nešto više od 800 evra, Nišu oko 1.030 evra, a centru Novog Sada 1.720 evra.

 

Prema mišljenju stručnjaka, mala je verovatnoća da će u neko dogledno vreme doći do pada cena nekretnina u Srbiji. Presudan faktor za okretanje trenda jeste uravnoteženje ponude i tražnje za nekretninama.

 

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, navodi da tek kada ponuda bude veća od tražnje, i to u većim gradovima, možemo da očekujemo pad cena nekretnina, pre svega cena posebnih elova objekata - stanova.

 

- "Pošto smo država koja ima ograničene resurse i kupovnu moć, možemo da očekujemo da će doći do prezasićenja trenutne tražnje za skupljim stanovima u većim gradovima. Tržište bi moglo da se preorijentiše na stanove po periferiji, gde kvadrat košta od 1.100 do 1.200 evra" - zaključuje Rodić.

Ovakvo ponašanje potencijalnih i postojećih kupaca stanova bi najverovatnije snizila cenu kvadrata na atraktivnim gradskim lokacijama, ali bi istovremeno povećala cenu kvadrata na periferijama lokalnih tržišta nekretnina u pojedinim, atraktivnim regionima. 

Stručnjak za nekretnine, Milić Đoković, mišljenja je da će cene nekretnina krenuti u suprotnom smeru, samo u slučaju neke veće krize ili da se naglo pokrene projekat kapitalne gradnje, tj. da se odjednom izgradi ogroman broj stanova.

 

- "Teško da može da se desi u nekom doglednom vremenu. Nama su resursi ograničeni, na raspolaganju imamo ograničenu površinu zemljišta za izgradnju stambenih objekata, što znači da možemo da napravimo samo određen broj kvadrata" - nastavlja Đoković, i zaključuje da će domaće tržište jako teško odgovoriti na ogromnu potražnju.

Zbog specifičnosti tržišta i "proizvoda" u kratkom roku je nemoguće obezbediti ravnotežu između ponude i tražnje na tržištu nekretnina, te tako ne možemo očekivati ni dostizanje ravnotežne cene nekretnina na duži rok u ovim uslovima na tržištu kojima smo svedoci poslednjih godina. 

 
Izvor: srbijadanas.com