Da li će rast cena građevinskog materijala uticati na cenu stanova u novogradnji?

image
12.07.2021.

Cena kvadrata u starogradnji i novogradnji raste i tome rastu naravno da doprinosi porast tražnje za posebnim delovima objekata - stanovima. Medjutim na cenu kvadrata u novogradnji, osim tražnje uticaće i dodatni faktori na koje ne biste primarno pomislili. U nastavku pročitajte šta je najviše uticalo na porast cena stanova u novogradnji, u poslednja dva kvartala. 

 

Prethodnu godinu obeležila je kriza izazvana virusom Covid-19. Iako se predviđao krah tržišta nekretnina u Republici Srbiji, to se na sreću velikog broja građevinskih investitora i  Agencija registrovanih za posredovanje u prometu/zakupu nepokretnosti. Možda se tržište održalo zbog sigurnosti stanovništva da ulaže u nekretnine kao siguran izvor budućih prihoda, pre nego da novac koji drže u rukama štede i ponovo, možda, preko noći izgube njegovu vrednost. 

 

Osim tražnje, podstaknute sigurnošću ulaganja, na cenu kvadrata u novogradnji utiče porast cena građevinskog materijala. Najviši rast cene primećen je kod prodajne cene OSB ploča (100%), gvožđa i armatura (oko 80%) i drvene građe (50%). Rast cena građevinskog materijala povećava i cenu samostalne izgradnje stambenih ili poslovnih nekretnina od strane pojedinaca.

 

Hoće li poskupeti stanovi?
„Kod individualne gradnje – to znači ako sami sebi gradite kuću, sigurno će vam kvadrat poskupeti. Oni stanovi koji su za prodaju njima cenu diktira tržište – prodavac će videti da li će morati da podigne cenu, ali će izvođaču morati da plati povećane troškove“, kaže za portal N1 Goran Rodić, predsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije.

Svetsko tržište: Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (indeksi tržišnih cena roba), cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Tako je ruda gvožđa u aprilu 2021. skuplja za 112,8 odsto u odnosu na april 2020. – više nego duplo. Bakar je skuplji za nepunih 84 odsto, a aluminijum za 59 odsto…

 

Izvor: nadjidom.com