Dodeljena novčana sredstva za kupovinu seoske kuće

image
16.08.2021.

 

Zahvaljujući programu Ministarstva za brigu o selu dodeljena su sredstva za prvih 14 seoskih kuća u opštinama širom zemlje. Priliku za lepši i mirniji život u seoskoj sredini dobilo je 14 mladih parova.

 

Postavljen je cilj Ministarstva na neverovatnih 150.000 seoskih kuća čija će kupovina biti finansirana bespovratnim novčanim sredstvima koje država obezbeđuje za mlade parove do 45 godina starosti.

 

Prosek godina podnosilaca prijave je 35, a profesije prvih 14 učesnika konkursa koji su dobili kuće su raznolike- profesori (filozofije, informatike), poljoprivrednici, it stručnjaci, hemičar, ekonomisti, autoelektričari, projektant, vaspitač, prerađivač mleka, itd.

 

U ovom programu sigurno ima prostora za win-win situaciju. Sela će se ponovo, nakon nekoliko godina, oživeti i nastaviti sa poljoprivrednim i kulturnim razvojem. Sa druge strane, neke nove generacije će ponovo uživati u detinjstvu koje se prepoznaje po razbijenim kolenima u igri, istinskom drugarstvu, zdravoj, domaćoj hrani, različitim kućnim ljubimcima, socijalizaciji…

 

Da podsetimo, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

 

Izvor: agrosmart.net