NOVČANA POMOĆ MAJKAMA ZA KUPOVINU/IZGRADNJU PRVE NEKRETNINE

image
12.01.2022.

Vlada Srbije nedavno je usvojila izmenu i dopunu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ova pomoć namenjena je pre svega majkama za kupovinu prvog stana ili kuće.

 

Ova mera je još samo jedna u nizu od finansijskih olakšica za rešavanje stambenih pitanja rezidenata Republike Srbije, kao i nova mera populacione politike.

 

Prema saopštenju vlade Republike Srbije, pravo na ovu novčanu pomoć, za kupovinu ili izgradnju porodično-stambene zgrade ili stana, imaju pre svega majke za dete rođeno najranije 01. Januara 2022. godine.

 

Uslovi koji se moraju ispuniti da bi majka ostvarila pravo na ovu novčanu pomoć su:

- da je majka državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji,

- da majka kupovinom ili izgradnjom stiče prvu nekretninu na teritoriji Srbije,

- da majka brine o detetu za koje je podnela zahtev, da nije lišena potpuno roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja,

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u socijalnu ustavu, hraniteljsku ili starateljsku porodicu, kao i da nije dato na usvajanje.

 

Pravo na ovu novčanu pomoć mogu dobiti i samohrani očevi, u slučaju smrti majke, kao i majka strani državljanin koja ima status stalno nastanjenog stranca u Srbiji, ako je dete rođeno u Srbiji i/ili je državljanin Srbije.

 

 
Izvor: realestate-magazine.rs