OPORAVAK TRŽIŠTA NEKRETNINA – RAST CENA U KRAGUJEVCU

image
19.11.2021.

Grad Kragujevac jedan je od najvećih i glavnih gradova u Centralnoj Srbiji najpoznatiji po fabrici automobila FIAT. Posle godina stagniranja, pa čak i opadanja cena nekretnina, poslednjih meseci tržište opet beleži rast cena nekretnina koji je posledica prosperitet grada i njegove privrede.

Iako najpoznatiji po automobilu Fića iz prošlog veka, Kragujevac poslednjih godina jača svoju privredu, pa se među fabrikama i stranim investitorima mogu pronaći najveći i najpoznatiji. Dodatno oporavku grada i njegove ekonomije doprineo je razvoj industrijskog parka u kome posluje i nemački gigant „Seimens“.

Nove poslovne mogućnosti zadržavaju stanovnike u gradu, i obezbeđuju priliv stanovnika iz manjih gradova i sela. Zahvaljujući ekonomskom faktoru tržište nekretnina Kragujevca beleži oporavak i vidljiv rast cena.

Izveštaj RGZ-a o tržištu nekretnina naglašava rast tražnje i posledično cena novogradnje u Kragujevcu. Zavisno od naselja cena stanova po kvadratu kreće se u rasponu od 775 eura do 1.586 eura u centru grada i od 440 eura do 1.142 eura na periferiji grada.

Osim rasta cene stanova, tržište nekretnina beleži i rast cene kvadrata kuća čiju potražnju kreiraju kupci koji preferiraju komforan način života. Cena kuća po kvadratu kreće se između 240 eura i 2.000 eura, zavisno od stepena očuvanosti, renoviranosti, opremljenosti i lokacije stambenog objekta.

 

IZDAVANJE STANOVA U KRAGUJEVCU

Osim što je sada privredno oporavljen centar u Centralnoj Srbiji, Kragujevac je odavno poznat među studentima kao jedan od pet najvećih univerzitetskih gradova u Srbiji. Raznovrsnost fakulteta privlači veliki broj studenata svake godine, posebno iz južnijih delova Srbije što održava potražnju za stanovima za zakup.

Prema izveštaju RGZ-a cena zakupa može iznositi 100 eura za manji stan u starogradnji, prosečno sređen, pa do čak 450 eura u novijim stanovima i bolje opremljenim.

Navedeni podaci o cenama za kupovinu i izdavanje stanova u Kragujevcu ukazuju na odličnu investicionu odluku u budućnosti.

 

Izvor: nekretnine.rs