Stan na dan – da li se ovo tržište oporavilo nakon krize izazvane virusom Covid-19?

image
16.07.2021.

 

Dnevno izdavanje stanova u poslednjih nekoliko godina napravilo je pravi bum na tržištu. Međutim, korona virus teško je pogodio ovu delatnost, koja se u poslednje vreme vidno oporavlja, ali se primećuje i veći broj vlasnika koji sa ovog tipa izdavanja prelaze na mesečna izdavanja stanova, verovatno želeći sigurne prihode.

 

Sa popuštanjem epidemioloških mera u junu prošle godine, situacija se znatno popravila, jer su se ljudi slobodnije i opuštenije kretali. U Beogradu i u Novom Sadu, dnevno izdavanje je ponovo uhvatilo zamajac i to pre svega zahvaljujući domaćim turistima i domaćim poslovnim ljudima kojima je bio neophodan smeštaj na nekoliko dana. Tržište je osetilo i dolazak mladih u univerzitetske gradove, koji su zbog obaveza oko prijemnih ispita i upisa na fakultete povećali tražnju za stanovima na dan u periodu jun-jul.

 

Vlasnici dobro opremljenih stanova izdavali su ih na dan po prosečnoj ceni od oko 40 evra. Ranije su, najčešće stranci, koji dolaze pre svega u Beograd na nekoliko dana, odsedali u ovakvim stanovima, najviše u centru grada. Sem domaćih turista i posetilaca sa poslovnim obavezama u većim gradovima potražnja za izdavanjem stana na dan nije bila popularna od strane stranih turista. Kao uzrok smanjene tražnje stana na dan od inostranih posetilaca navodi se epidemiološka situacija i teškoće oko međunarodnih putovanja.

 

Kako je pad tražnje za stanom na dan uticalo na druge, povezane delatnosti?

Stan na dan nije samo biznis po sebi. Budući da je ključno da su takvi stanovi dobro održavani, ne čudi što je taj posao sa sobom povukao i više posla za agencije za promet nekretninama, za agencije koje nude usluge održavanja, a ove pojačano koriste usluge perionica i restorana. Agencije koje nude usluge održavanja, organizovane su tako da možete dobiti uslugu bukvalno između dva izdavanja. Sa druge strane, komšije su sigurno odahnule, jer mladi koji iznajmljuju stan na dan umeju da budu bučni, posebno oni koji su došli u Beograd pre svega da se zabave po prestoničkim klubovima.

 

Izvor: halooglasi.com